Vajon mi jelenthet problémát az első ceruzavonástól a beköltözésig?

Az otthonunk terveit már az elejétől fogva pontosan egy számítási művelet segítségével kell elkészíteni, mivel akár egy hőhíd megjelenése, vagy egy ablak rossz helyre való tervezése felboríthatja passzív életmód feltételeit.

 Ha már az előzőekben olvasott a passzív építésmódról, akkor biztos, hogy látta milyen egészséges és friss levegőt keringetnek a házban. Nagy átlagban egy szigeteletlen házban ötször, míg egy hőszigetelt lakásban háromszor történik levegő csere, amelynél már ajánlott valamilyen szellőző rendszer. Mivel egy passzívház teljesen elvan zárva a külvilágtól, így természetesen hő és levegő keringető rendszer szükséges.

Most valószínűleg sokan mondják, hogy ez a passzív annyira nem is ingyenlakás, mivel áram szükséges a keringetéshez. Feljebb az írásom azzal indítottam, hogy van egy bizonyos határérték, melyet nem léthetünk túl. Átlagosan egy családi háznak az éves fűtés és melegvíz költsége olyan 5-600 ezer Ft, míg ugyanezek a tételek egy ugyanolyan nagyságú passzív építésmódnál kb. 70 ezer Ft. Véleményem szerint nem mindegy, hogy miként tervezzük meg és milyen módon építsük fel a jövő lakását.

Ha tovább szeretné csökkenteni a költségeit, kérem kattintson az energia-megtakarítás rovatunkhoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu